Despre reciclare.

Ce se întâmplă cu deșeurile care ajung la noi?


Toate deșeurile preluate de la dvs. ajung prima dată într-un depozit local de sortare. Acolo sunt separate de echipa The Greep Project pe categoriile principale de DEEE:

– CFC – aparate de uz caznic de răcire și congelare
– LDA – aparate de uz caznic de mari dimensiuni, inclusiv echipamente sportive, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere și control
– SDA – aparate de uz caznic de mici dimensiuni, inclusiv jucării, echipamente sportive, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere și control
– IT&C – aparate de IT și telecomunicații de mari și mici dimensiuni, exclus monitoare CRT
– CRT – toate tipurile de televizoare și monitoare cu tub catodic
– Tools – unelte electrice și electronice de mici și mari dimensiuni
– Lamps – echipamente de iluminat (inclusiv becuri și tuburi neon)
– Baterii – orice tip de baterii și acumulatori, exclus baterii auto

Având în vedere că fiecare categorie de deșeu are specificul ei, după sortare ele sunt transportate în condiții de siguranță către operatori de tratare și reciclare. Unele deșeuri pot fi reciclate 100%, acestea fiind descompuse în componente (cabluri, motoare, plăci, circuite) și materiale (plastic, metal, sticlă, etc.), în timp ce unele conțin un procent de compuși toxici care trebuie neutralizat pentru o eliminare nepoluantă. Ulterior, materialul recuperat redevine materie primă și intră într-un nou ciclu de producție.

Documentația de scoatere din uz


Legislația în vigoare obligă atât persoanele fizice cât și persoanele juridice să se debaraseze corect de acest tip de deșeuri, prin predarea către un centru de colectare sau operator de reciclare. The Green Project oferă companiilor toate documentele necesare pentru scoaterea din uz a obiectelor predate. Activitatea noastră se face cu avizul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – ANPM, în conformitate cu legislația în vigoare. Colaborarea noastră continuă cu Garda de Mediu ne oferă toate informațiile necesare pentru a va îndruma în alegerea celor mai bune soluții și toate documentele justificative de care aveți nevoie.

Evoluția cantității de DEEE colectate in ultimii 4 ani
Target impus de UE
4 kg DEEE/locuitor/an
2013
1,2 kg DEEE/locuitor
2014
1,4 kg DEEE/locuitor
2015
1,1 kg DEEE/locuitor
2016
0,9 kg DEEE/locuitor

Trasabilitate


The Green Project asigură documente de trasabilitate conform reglementărilor în vigoare, în scopul îndeplinirii obiectivelor de valorificare prin reciclare pe tip de material de ambalaj sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie. Realizăm documentația necesară raportărilor către Autoritatea pentru Protecția Mediului, Administrația Fondului pentru Mediu, autoritățile publice locale, ce va garantează transparență în preluarea, transportul și tratarea corespunzătoare a deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare.

Cu ce vă putem ajuta?

OTR și targetul de țară


OTR sau organizația de transfer de responsabilitate este o structură de tip ONG care preia responsabilitatea producătorilor de colectare, tratare și îndepărtare nepoluantă a deșeurilor rezultate în urma punerii pe piață a produselor. Pe scurt, orice producător de echipamente electronice are responsabilitatea obiectelor pe care le scoate la vânzare, care ulterior devin deșeuri. Mai mulți producători se asociază într-o astfel de organizație, care are ca unic scop colectarea, tratarea și îndepărtarea deșeurilor din piață. Organizațiile respective se finanțează din timbrul verde pe care îl include prețul fiecărui echipament cumpărat. Targetul de țară revine în sarcina OTR-urilor din domeniul respectiv. OTR-ul sub umbrela căruia operează The Green Project este Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

X